KOREAŃSKIE ZUPY

Koreańczycy lubią zupy, które często pojawiają się w ich menu. Dodają do nich mięso, ryby, warzywa i zazwyczaj serwują z ryżem. Zimą miska gorącej zupy to najlepszy sposób na to, aby się rozgrzać. Wybór zup jest naprawdę imponujący i nawet najbardziej wybredny smakosz znajdzie coś dla siebie. Dużą popularnością cieszy się zupa z wodorostów. Koreańczycy wierzą, że wodorosty pomagają oczyścić ciało i wspomagają produkcję czerwonych krwinek. Zupa ta jest często bazą dla innych zup. Serwuje się ja z gotowanym mięsem. Jiggae to inna ciekawa zupa z Korei. Do jej wykonania wykorzystuje się pastę fasolową. Ważnym dodatkiem jest tu tofu i warzywa. Chueo-tang to pyszna zupa rybna z dodatkiem pasty sojowej, kapusty oraz (lub) rzepy. Miłośnikom mięsa na pewno zasmakuje galbi-tang, którą gotuje się na wołowych żeberkach z dodatkiem rzodkwi i cebuli. Czasem podaje się ją z kluskami. Stołując się w koreańskim restauracjach można spróbować naprawdę ciekawych połączeń. Niektóre lokale mają na stanie akwaria, a goście mogą sami wybrać rybę, która potem znajdzie się w naszej zupie. W gatunkach można przebierać. Podobnie zresztą jak w dodatkach, które wzbogacają smak tych koreańskich przysmaków.