JAK JADA SIĘ W JAPONII

Jeśli zostaniemy zaproszeni na posiłek do japońskiego domu, musimy pamiętać o tym, aby przed wejściem ściągnąć buty i założyć przygotowane przez gospodarzy kapcie. Swoje obuwie należy ustawić w taki sposób, aby czubki skierowane były w stronę przeciwną do drzwi. Punktualność zawsze jest ceniona, więc nie wypada się spóźniać. Warto ubrać się odświętnie, chyba że gospodarz sam podkreślił, ze strój ma być bardziej swobodny. Nie należy siadać, dopóki gospodarz nie wskaże nam odpowiedniego miejsca. Najdalej drzwi sadza się zazwyczaj najstarszą osobę w gronie i to właśnie ta osoba jako pierwsza rozpoczyna posiłek. Japończycy doceniają próby jedzenia przy użyciu pałeczek, dlatego warto zadać sobie trud i opanować tą sztukę. Pałeczek nie należy krzyżować, odkładając je na talerz. Jeśli nie macie ochoty więcej pić, nie wolno opróżniać szklanki – puste naczynie to znak, że potrzebna jest dolewka. Ryżu nie powinno mieszać się z innymi daniami. Lepiej jeść po kęsie każdej potrawy. Siorpanie przy japońskim stole nie jest uważane za nietakt.