JAPOŃSKIE SŁODKOŚCI

Japońskie słodycze to prawdziwa uczta nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka. Japończycy są miłośnikami żelek. Pochłaniają je w każdej postaci. W Japonii dostępne są żelki w kształcie ryb, kwiatów, owoców czy nawet sushi. Zamiast porannej kawy Japończycy wolą kawową galaretkę, którą dostać można w każdej kawiarni. Ciekawy przysmak to mochi, czyli okrągły pierożek z mąki ryżowej, często nadziewany galaretką lub lodami. Dango również wyrabia się z maki ryżowej. Ten przysmak jest jednak bardziej kleisty i podawany bez nadzienia. W Japonii nawet naleśniki je się inaczej. Zwija się je w trójkątne rożki. Sprzedawane są na ulicach w ruchliwych miastach. Lody, które można tu kupić, pochodzą głównie z importu. Jednak Japończycy zadbali o to, aby na rynku pojawiły się bardziej azjatyckie smaki, takie jak zielona herbata. Zresztą zielona herbata to często pojawiający się smak deserów. Nawet popularne batony można dostać w wersji herbacianej. Japońską słodkością wartą uwagi jest także melonpan. To chrupiące ciasteczka, których popękany wierzch przypomina skórkę melona. Niektóre słodycze kupić można tylko lokalnie. I tak kruche ciastka chinsuko dostać można na Okinawie, gdzie wyrabiane są od 400 lat. Często kupuje się je jako prezenty. Inny słodycz prosto z Okinawy to sata andagi, czyli słodkie bułeczki smażone w głębokim tłuszczu.